Svenska
English

Citatet


"Posta ditt svarskort redan idag så du inte går miste om detta extraaordinära erbjudande!"
Ingrid Carroll, redaktionschef
Bonniers Bokklubb

Läs och lyssna


I Svenska Bokhandlareföreningens medlemsförteckning hittar du landets alla riktiga bokhandlar. Handla verkligt billiga böcker i närmaste bokhandel på din ort!
Svenska Bokhandlareföreningen

Ta reda på mer


En klassisk undersökning är:
Bokklubbar och bokvanor
Rapport från 1982 års bokutredning
(Ds U 1983:16)

Arkiv


Mer om böcker, bokbranschen, läsning och läsfrämjande i "Bokhandeln bjuder på läsupplevelser" (nr 2), "Marknadschefens julhälsning till bokhandeln" (nr 7) och "Pionjärarbete av Nordiska barnbibliotekarier" (nr 9).

 
Hard Rain    Nr 12    30 januari 2006
Handla i bokklubb - ett bekvämt sätt att betala lite mer för sina böcker

Många bokklubbsmedlemmar inser att de köper en eller flera böcker som de egentligen inte vill ha. Och då försvinner ju hela rabatten. Har man köpt ???fyra böcker till priset av fem??? har man betalat dyrt för sina billiga böcker.
 
Så här efter jul- och nyårshelgerna dyker bokklubbarnas attraktiva erbjudanden upp igen. Det har sagts att klubbarna är på utdöende, med de ger sig tydligen inte. Lite kärvt är det nog, eftersom numera inte bara bokläsande kvinnor utan också en och annan man får del av de läckra reklamutskicken.

Hard Rain har tittat närmare på vad det kan vara som gör klubbarna attraktiva. Det har blivit en liten lista på fyra punkter. Redovisningen bygger på samtal med bokklubbskunder och skilda aktörer inom bokbranschen, såsom bokförläggare och bokhandlare.

Resultatet är kanske lite överraskande. Det visar sig att det inte alls är klubbarnas medlemmar som drar nytta av att kunna köpa sina böcker genom klubben. Men visst är bokklubbarna väldigt attraktiva - för ägarna, dvs. främst de stora bokförlagen. Så här ser listan ut:

1. Prisjämförelser

När Böckernas Klubb skriver "Du får alltid upp till 40% rabatt jämfört med bokhandelns ordinarie priser" är det direkt fel på flera sätt. Bokhandeln har inga ordinarie priser! Det är bokförlaget som sätter ett förlagspris till bokhandeln, vilket sedan räknas om till ett rekommenderat cirkapris. Det är något annat.

För det andra finns ingen täckning för att bokklubbspriset alltid är lägre än bokhandelns pris. Med fri prissättning och stenhård konkurrens kan det vara precis tvärtom.

Förutom bokpriset tillkommer 37 kr. för porto och packning. Det gör inte boken billigare.


Gunnar Hållander, Clown 1942

  2. Välkomsterbjudanden

En ny medlem i Bonniers Bokklubb hälsas välkommen med dunväst, ryggsäck, gåstavar och en kokbok, och får därutöver köpa två böcker för 19:90/st. Erbjudandet sägs vara värt 1 729 kr. Böckernas Klubb, som inte vill vara sämre, skänker bort 5 valfria böcker för 9:50 kr. styck. Den nye medlemmen anses då spara 1 264 kr. Man kan inte begära att den som faller för dessa "makalösa erbjudanden" också tänker på den misstro som förfarandet skapar på annat håll. Det är uppenbart, i ett längre perspektiv, att bokbranschen och bokhandeln i synnerhet får sig en allvarlig törn.

Den som sitter med Carlos Ruiz Zafóns underbara Vindens skugga i handen finner storögt att den fina julgåvan bara kostar 9:50. Givaren tar sig för pannan efter att ha lagt ut 198 kr. i bokhandeln (ett bra pris) och känner sig grundlurad. Bokhandlaren som vill umgås med kunden även efter nyår blir förtvivlad.

3. Medlemmens motprestation

Som tack för visad välvilja från Böckernas Klubb förbinder sig den nye medlemmen att köpa två böcker under sina första sex månader som medlem. I Bonniers Bokklubb är inköpskravet tre böcker under det första året. Och sedan? Ja, i bladet från Böckernas Klubb kan man läsa: "De flesta som blir medlemmar stannar, trivs och beställer böcker hos oss i flera år. Så i slutändan blir det lönsamt både för dig och för oss."

4. Billigt - men dyrt

Hur ser då kalkylen med de billiga böckerna ut? Den trogne bokklubbskunden köper sin bok till klubbpris, trots att boken lika väl kan finnas i den lokala bokhandeln till samma pris eller bättre. Till detta kommer portokostnaden. Men inte nog med det. Begrunda följande:

Väldigt många klubbmedlemmar inser, när de överblickar det senaste årets inköp, att de köpt en eller flera böcker som de egentligen inte ville ha. Och är det så, då rasar ju hela rabatten. Har man köpt ”fyra böcker till priset av fem” har man betalat dyrt för sina billiga böcker.

Dessa punkter visar att bokklubbarna ännu inte gjort sitt. De kan fortfarande glädja sina ägare, bokförlagen, genom att göra det bekvämt för den bokläsande allmänheten att betala lite mer för sina böcker än nödvändigt.

Att bokklubbarna gör en samhällsinsats genom att erövra nya bokköpare och läsare talas det inte längre så mycket om. Förlagen har väl till sist tagit intryck av både egna och andras undersökningar som slår fast att de aktiva bokklubbsmedlemmarna är precis samma läsvana människor som också handlar i bokhandeln och lånar på biblioteken. Men i bokklubben kan man förstås köpa sina böcker billigare, nej förlåt, dyrare.