Svenska
English

Citatet


"Stången är fulltecknad i mars. Då har jag namnsdag och både jag och barnbarnen fyller år."
Torbjörn Nilsson, efter att ha förlorat det stora flaggkriget i Gustavsberg.

Läs och lyssna


"Domstol stoppar svenska flaggan"
Aftonbladet 2006-02-10

Ta reda på mer


Stockholms tingsrätt
Miljödomstolen, avdelning 9
Dom 2006-02-02 (M165-03)

Arkiv


Bläddra gärna i arkivet!

 
Hard Rain    Nr 13    11 februari 2006
Vilket fantastiskt land!
Förbud att hissa nationens flagga kan väl knappast förekomma i något annat land. Men i Gustavsberg får inte Torbjörn och Sylvia Nilsson flagga som de vill. Miljödomstolens dom måste prövas i högsta instans!
 
Flaggor upprör och berör. Så har det alltid varit. Vi upplever då och då de riktigt stora flagghögtiderna, som nu under Olympiska spelen i Turin. 80 nationers fanor i en färgsprakande invigning, ackompanjerade av Luciano Pavarotti med "Nessun dorma" ur Puccinis Turandot.

Men det finns motbilder. Det är bara några dagar sedan den danska flaggan brändes i flera länder efter en osedvanligt dum provokation mot den muslimska världen i en dansk tidning. Yttrandefrihetens gränser testas i en sårbar värld.

I Sverige som i andra länder hissar vi flaggan på de officiella flaggdagarna. Det är så att säga obligatoriskt. Sen tar vi gärna fram flaggan när någon i familjen fyller år eller för att fira en bröllopsdag eller så.

Men så slår myndigheterna till! Torbjörn och Sylvia Nilsson i Gustavsberg får inte längre flagga som de vill. Länsstyrelsen och Miljödomstolen i Stockholm anser nämligen att deras flagga är ett miljöhot.

Grannar hade redan 2002 klagat på Nilssons flaggrutiner hos Värmdö kommuns dåvarande miljö- och hälsoskyddsnämnd. Efter avslag gick de vidare till länsstyrelsen. I deras färgstarka argumentation sägs bl.a. att flaggningen "innebär starkt irriterande och stressande rörliga artificiella skuggformationer inne i deras hus, på deras uteveranda och i trädgården". Man hämtade också stöd i allehanda rapporter och skrivelser, t.ex. "Störningar förorsakade av periodiska skuggeffekter från vindkraftverk" av Dr Johannes Pohl, Dr Franz Faul och Prof. Dr Rainer Mausfeld. Detta tog uppenbarligen skruv.

I mars 2003 förbjuder länsstyrelsen makarna Nilsson "vid vite av 10 000 kr. vardera" att flagga - med undantag för allmänna flaggdagar och familjehögtidsdagar. Men länsstyrelsen nöjer sig inte med det och tillägger illasinnat: "Flaggning får dock inte ske vid fler tillfällen än fem dygn per månad."

  Efter tre års begrundande fastställer Miljödomstolen länsstyrelsens beslut, och lägger dessutom till att Nilssons måste binda upp linan på flaggstången så att den inte slår mot stången och "genom buller medför olägenhet för människors hälsa".

Inser Miljödomstolen att den faktiskt förbjuder Torbjörn Nilsson att hissa flaggan på Kronprinsessan Viktorias namnsdag söndagen den 12 mars! Efter familjens födelsedagar och namnsdagar är kvoten fylld. Inte kan man väl begära att Nilsson skall punga ut med 10 000 kr. för att få göra sin medborgerliga plikt på en allmän flaggdag?Nätaffischen Hard Rain ställer upp för yttrandefrihet och "flaggfrihet". Ett överklagande av Miljödomstolens beslut (före den 23 februari!) till Miljööverdomstolen känns angeläget. Statsheraldiker Henrik Klackenberg tycker att grannen, länsstyrelsen och miljödomstolen "har en trist inställning" till flaggan. Det är det minsta man kan säga. Detta måste prövas i högsta instans.