Svenska
English

Citatet


"Jag vill att man lyssnar på mig, inte bara tittar på mig. Jag vill bli uppfattad som en musiker. Det man hör kommer man ihåg både längre och bättre än det man ser. Är vi överens?"
Anita O'Day

Läs och lyssna


Anitas top 5:
1) "Let me off uptown"
(OK 6210, 8 maj 1941)
2) "Anita" (Verve MGV-2000, 1956)
3) "Pick yourself up"
(Verve MGV 2043, 1956)
4) "Anita O'Day sings the winners"
(Verve MGV 8283, 1958)
5) "Waiter, make mine blues"
(Verve MGV 2145, 1960)

- och glöm inte "Indestructible!" (Kayo, 2006)

Ta reda på mer


Hightimes, hard times
Anita O'Day (med George Eells), 1981

Officiell webbsida
www.anitaoday.com/homepage.html

Arkiv



 
Hard Rain    Nr 20    16 oktober 2006
En sväng med Anita O'Day
???Anita O???Day ??? The Life of a Jazz Singer??? ser ut att bli något alldeles extra ??? en efterlängtad dokumentär om en legendarisk jazzsångerska.
 
Anita Belle Colton, bättre känd som Anita O’Day, föddes i Chicago den 18 oktober 1919. För den som följt hennes framgångar och utförsbackar under otroligt många decennier, kom det knappast som en överraskning när en ny skiva dök upp i anslutning till hennes 86-årsdag. Titeln är naturligtvis ”Indestructible!”.

Anitas många genombrott är klassik jazzhistoria. Hon kom till Gene Krupas band redan 1941, och fick spela med bl.a. trumpetaren Roy Eldridge. Karriären tog fart och snart var hon ”one of the top five big band singers”. Men det var skivinspelningarna hos Norman Granz och samarbetet med den unge arrangören Buddy Bregman på 1950-talet som gav henne verklig stjärnstatus.



”Anita” var den första skivan på det nya märket Verve 2000. Varje spår på plattan är en fullträff i sig. Det finns inte någon bland dagens alla talangfulla jazzsångerskor som överträffar 1955 års versioner av ”You’re the top” och ”Honeysuckle rose”. Anita O’Days frasering och textning saknar motstycke. Hennes ”sväng” är oemotståndligt.

  Succén fortsatte med ”Pick yourself up” och andra minnesvärda inspelningar, innan samarbetet med Granz började rosta. Om allt detta finns att läsa i självbiografin ”High times, hard times”, som kom redan 1981. Boken är en av de bästa i sin genre – brutal, rakt på sak och humoristisk på samma gång.

Och nu till en riktig begivenhet! Den första, definitiva dokumentären om den legendariska jazzsångerskan liv presenteras inom kort. Med Anitas egna ord får vi höra berättelsen om ett “musikaliskt geni som rivit ner rasbarriärer och levt ett djärvt och okonventionellt liv, utan att blicka tillbaka”.

”Anita O’Day – The Life of a Jazz Singer” ser ut att bli något alldeles extra. Och medan vi väntar på dokumentären: Let’s face the music and dance!