Svenska
English

Citatet


”Socialdemokratin är så lyckligt lottad att vi har en vision som är tidlös: Ett samhälle som präglas av rättvisa, solidaritet och jämlikhet.”
Statsminister Göran Persson i Sydsvenskan 2004-09-02

Läs och lyssna


I Wikipedia finns en spännande samling artiklar om inte mindre än
79 svenska partiledare.
Wikipedia

Ta reda på mer


Läs mer om kandidaterna på riksdagens webbsida
www.riksdagen.se

Arkiv
 
Hard Rain    Nr 22    28 november 2006
Ett framtidsval (s)
Socialdemokraterna har extra kongress den 17-18 mars 2007 i Stockholms Folkets Hus för att välja ny partiordförande. Det finns många namn i luften, men en stjärna lyser allt starkare.
 
Socialdemokraterna skall välja partiordförande efter riksdagsmannen Göran Persson i Stjärnhov. Partimedlemmarna har knappast en lätt uppgift. Göran Persson har skrivit in sig i historien som den statsminister som satte Sverige på ekonomiska fötter igen efter ett förödande förfall under en kortvarig borgerlig regering.


Göran Persson i Stjärnhov lämnar över till ...

Hard Rain har lyssnat på s-märkta gräsrötter runt om i landet och funnit, kanske lite överraskande, att det finns fler kandidater än Robinson-Emma och Idol-Markus. Här följer en lista (i bokstavsordning) på fem kvinnor som alla skulle göra ett gott arbete om de fick uppdraget att ta över. Samtliga sitter i riksdagen, vilket måste vara ett krav för en partiledare som skall kunna leda oppositionsstyrkorna i kraftmätningen med regeringen Reinfeldt.

Ulrika Messing (38) har varit riksdagsledamot sedan 1991 och statsråd sedan 1996. Som "jämställdhetsminister" drev hon igenom sexköpslagen. Hon har också haft regeringsansvar för arbetsrätt, integration och ungdomsfrågor. Senast som ”infrastrukturminister” har hon visat prov på stor handlingskraft och ledarförmåga.

  Marie Nordén (39) från Frösön i Jämtland, har suttit i riksdagen sedan 2002. Hennes politiska hjärtefrågor är jämställdhet, integration och glesbygdsfrågor. Hon har en stor bredd i sina intresseområden, alltifrån satsningar på barnens uppväxtvillkor till försvars- och säkerhetspolitik.

Veronica Palm (33) har en bakgrund som barnskötare och sitter idag i riksdagens utrikesutskott. Barns uppväxtvillkor och rättigheter, liksom mänskliga rättigheter, är viktiga basfrågor i hennes politiska arbete. När Veronica tar itu med en fråga blir det resultat.


... Mona Sahlin

Mona Sahlin (49) är den i särklass mest meriterade av partiledarkandidaterna. Hon är också en av vårt lands mest uppskattade politiker. Hennes ledarskap har ställts på prov i svåra frågor som Estoniakatastrofen. Förmågan att lyssna och kommunicera med enskilda är omvittnad.

Marita Ulvskog (55) har som kulturminister gjort stora insatser för att stärka litteraturens ställning i skolan och främja barns och ungdomars läsintresse. Genom framtidsinriktade reformer har hon också öppnat museernas dörrar för nya grupper.