Svenska
English

Citatet


"Hur mycket tar han för att dra ut en tand?" frågade Lina.
"Femti öre i timmen", sa Alfred.
Men då sa Emil: "Jag tror nog att jag kan få ut tanden både billigare och fortare. Jag vet sättet."

ur När Emil skulle dra ut Linas tand
av Astrid Lindgren

Läs och lyssna


"Tandvårdscheck, skydd mot höga kostnader och abonnemangstandvård"
Pressmeddelande, Socialdepartementet 2007-03-06

"Tandvårdsutredningens förslag är för snålt tilltaget"
Pressmeddelande, Socialdemokraterna 2007-03-06

Ta reda på mer


"Friskare tänder - till rimliga kostnader"
(SOU 2007:19)
Tandvårdsutredningens slutbetänkande

Arkiv


Hard Rain
Nätaffischen med skarpa hörn

 
Hard Rain    Nr 26    8 mars 2007
Tandvård - nu krävs en reform värd namnet
För att alla skall ha råd att gå till tandläkaren måste de förebyggande insatserna prioriteras. En reform värd namnet måste innehålla gratis tandvård för barn och ungdomar upp till 24 år och undersökningar till lågpris för alla andra.
 
"Tandvårdsreformen är det viktigaste vallöftet" skrev Hard Rain förra våren (nr 14, 2006-02-21). Vi aviserade också en fortlöpande bevakning av hur regeringen hanterar frågan om en uppryckning av tandvården. Nu har det blivit dags för en ny regering att visa färg.

Tandvårdsutredningens aktuella förslag är inte alls bra. Det blir fortfarande för dyrt att gå till tandläkaren. Men socialminister Göran Hägglund har snabbt ställt sig bakom förslaget.

En check på 600 kronor vartannat år kommer inte att locka ungdomar i åldrarna 20-29 år att göra regelbundna tandläkarbesök. Ett normalbesök med undersökning och två fyllningar kommer nämligen att kosta precis lika mycket som idag, dvs. ca 2.800 kronor.

Högkostnadsskyddet förbättras. 50 procents ersättning mellan 3 000 och 15 000 kronor och 85 procent av kostnaderna däröver. Det är bra. Men tandvård under kostnadsnivån 4 000-5 000 kronor påverkas inte. Det är förödande för det förebyggande arbetet bland unga vuxna.  Socialdemokraterna står fast vid sitt förslag från förra året. Tiden för gratis tandvård för unga förlängs från 19 till 24 år. Kostnader för behandlingar som överstiger 2 700 kronor subventioneras med 70 procent och kostnader över 15 000 kronor med 90 procent. Ingen ska behöva betala mer än 200 kronor för en undersökning.

Såväl borgerliga medier som s-märkta kolumnister drev med detta viktiga förslag i valrörelsen. ”Svenska folket behöver inte först och främst hjälp med att hitta hålen, utan med att laga dem” skrev fyra allianspolitiker med nuvarande socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson som förstanamn (DN Debatt 2006-04-30). Anders Westgårdh i Aftonbladet vitsade till det ordentligt med rubriken "Jag tänder inte på valmanifestet". Någon som helst förståelse för att finansminister Pär Nuder satte tandvården allra högst på dagordningen hade han inte (AB 2006-08-22).

Barnfamiljerna hade förstått reformens betydelse. Både den sänkta maxtaxan på dagis och den nya tandvårdsreformen skulle märkas rejält i plånboken. "Alla ska ha möjlighet att gå till tandläkaren, inte bara de som har råd", sa en trebarnsmamma i Vänersborg till Aftonbladets fältreporter (2006-08-19).

Så här är det. För att alla skall ha råd att gå till tandläkaren måste de förebyggande insatserna prioriteras. En tandvårdsreform värd namnet måste innehålla
1) Gratis tandvård för barn och ungdomar upp till 24 år
2) För alla andra skall en undersökning inte få kosta mer än 300 kronor
3) Ett högkostnadsskydd behövs, men nivån kan diskuteras.

Med ett sådant system kommer alla att ha råd med regelbundna tandläkarbesök. Tandhälsan förbättras och de dyra ingreppen minskar.