Svenska
English

Citatet


"Vi vil vide om sangen findes og hvem der bærer videre på arven. Lave en platform, der dyrker den sang, ja, som at vande blomster. Give et ordentligt publikum at synge for. Og så må vi jo se om det holder."

Trille, intervjuad av Rikke G. Carlsson
i Dagbladet Arbejderen 2004-11-04

Läs och lyssna


5 Trille-favoriter:

* Kom og løft mig op
* Mors lange cykeltur
* Hej søster
ur Hej søster (1976)

* Altid har jeg længsel
* Danmark
ur Altid har jeg længsel (1977)

Ta reda på mer


Laboratorium for politiske viser

Arkiv 
Hard Rain    Nr 29    12 juni 2007
Trilles Danmark
På den danska Grundlovsdagen, den 5 juni, hade man gärna fått lägga en alternativ nationalsång på skivtallriken. Trilles Danmark, från den starka samlingen "Alltid har jeg længsel", är något av det finaste man kan gå och nynna på en så
 
De nordiska helgdagarna duggade tätt i början av juni - Danmark, Grundlagsdagen 5 juni, Sverige, Nationaldagen 6 juni och Åland, Självstyrelsedeagen 9 juni. Redan några dagar tidigare hördes "Du gamla, du fria" och "Det er et yndigt land", när våra grannfolk möttes i fotbollskamp i Idrættsparken i Köpenhamn. Men låt oss raskt lämna fotbollen - och det skandalösa slutet (3-3 hade för övrigt varit mera rättvist - sportsligt sett).

På den danska Grundlovsdagen hade man gärna fått lägga en alternativ nationalsång på skivtallriken. Trilles Danmark, från den starka samlingen "Alltid har jeg længsel", är något av det finaste man kan gå och nynna på en sådan dag. Själv hade jag hoppats få höra den i Hallandsradion, men det blev något med Kim Larsen i stället. Inget ont i det.
  Bodil Trille Nielsen började sjunga visor redan som gymnasist i början av 1960-talet vid Christianshavns Gymnasium. Ryktet om hennes talang växte snabbt i Danmark. Det stora genombrottet kom 1976 med skivan "Hej søster". I Sverige minns vi henne från somrarnas visfestivaler. Hennes sånger finns återutgivna på CD och några av dem har nått närmast kultstatus."Vad hände sedan med Trille?" frågar vi oss ibland. Jo, vi läser att hon har varit knuten till Danmarks Radio i över 30 år och gjort en formidabel insats för de goda barnprogrammen och för att belysa barns villkor i andra länder. Hon har också varit med om att starta (efter svensk modell, faktiskt) ett mycket framgångsrikt Laboratorium for politiske viser, en "öppen scen" - oberoende av marknadens villkor och underhållningsindustrin.

Trille har helt enkelt inte haft tid att sjunga så mycket för oss jämnåriga. Men på Grundlovsdagen hade vi gärna lyssnat på hennes Danmark !

Thomas Rönström