Svenska
English

Citatet


"Spelets moraliska domare är inte journalister som tror att de ser något, eller fans som ringer när de tycker sig ha sett något fel på TV. Det är spelarna själva som har det yttersta ansvaret i den enda sport där spelarna strafflägger sig själva."
Tim Dahlberg, Associated Press

Läs och lyssna


"Report what you see, but do it fast"
Doug Ferguson, Associated Press

Ta reda på mer


The official website of the Ladies Professional Golf Association
www.lpga.com

Arkiv
 
Hard Rain    Nr 3    19 november 2005
Glädjedödaren
Det var upplagt för fest på Bighorn Golf Club (13-16 okt.). Världens bästa golfspelare, Annika Sörenstam, skulle visa de andra på USA-touren var skåpet ska stå. Och för Michelle Wie,16, världens mest lovande amatör, var det en alldeles särskil
 
Det var Michelle Wies proffsdebut. Det blev också en härlig golftävling, sportsligt sett. Annika Sörenstam vann med åtta slag till tvåan. Michelle Wie delade fjärdeplatsen, en storslagen prestation. Men någonting gick snett. När en upprymd publik lämnade golfbanan visade det sig att Michelle hade diskvalificerats.

Under lördagen tredje rond hade Michelle Wie tagit ett pliktslag och droppat från ett ospelbart läge, en buske ovanför sjuans green. Chipen blev halvlyckad men hon klarade par på hålet. Så långt allt väl.

Sportjournalisten Michael Bamberger dröjde sig kvar. När spelarna passerat stegade han upp avståndet från "läget i busken" till hålet och jämförde med avståndet från droppläget fram till hålet. Han blev inte nöjd med resultatet och rapporterade sina iakttagelser till regeldomarna.

Domarna ryckte ut och genomförde en rekonstruktion, med resultat att Michelle Wie diskvalificerades. Det var förmodligen helt korrekt enligt regelboken. Wie och hennes caddie tyckte själva att de varit noggranna vid droppen. Så här i efterhand kan man förstås tycka att en domare borde ha tillkallats redan när bollen låg i sitt ospelbara läge.
  Allt detta sagt kommer vi till poängen. Michael Bamberger gick inte till domarna förrän efter söndagens spel. Hade han som "rättrådig åskådare" slagit larm redan under lördagen hade saken fått en helt annan utgång. Då hade Michelle Wie fått två slags plikt, i och för sig kännbart, och vi hade alla kunnat glädja oss över en glimrande proffsdebut av det största löftet inom golfen idag.


"Rapportera vad du ser, men gör det snabbt", skrev APs reporter Doug Ferguson. En bra uppmaning till Michael Bamberger och alla andra "privatdeckare" som hamnar i samvetsnöd. För det kan väl knappast ha varit av ren illvilja som regelfrågan togs upp först när tävlingen var över?

Annika Sörenstam var det ingen som brydde sig om. Vad skall denna utomjording på golfbanan ta sig till för att få sina rättmätiga rubriker i amerikansk press? Nåja, hon har redan skrivit in sig i historieböckerna och är i alla avseenden störst. Det är resultaten som räknas.