Svenska
English

Citatet


”En gång i tiden, när jag var ung, hade jag lätt för att tro ifråga om både religion och politik; numera tror jag allt mindre. Men undrar över mer… ”

Doris Lessing i förordet till
Planeten Sirius’ experiment
(övers. Sonja Bergvall)

Läs och lyssna


Canopus i Argos – ur arkiven

Re: Koloni 5
SHIKASTA
Personliga, psykologiska, historiska dokument i samband med besök av JOHOR (George Sherban)
87:e sändebudet (klass 9)
De sista dagarnas period
(1979)

Övriga titlar i serien:

Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem (1980)
Planeten Sirus’ experiment (1980)
Planet 8. Representanternas lärotid (1982)
De känslosamma agenterna i imperiet Volyen (1983)

Och hur gick det sen?
Läs, om ni vågar, Mara och Dann (1999) och The Story of General Dann and Mara's Daughter, Griot and the Snow Dog (2005).

Ta reda på mer


Svenska Akademien
Biobibliografisk notis

Om att inte få Nobelpriset
Doris Lessings Nobelföreläsning
7 december 2007

Arkiv
 
Hard Rain    Nr 33    10 december 2007
Re: Nobelpristagare Lessing - på planeten Shikasta
Och så fick Doris Lessing äntligen Nobelpriset i litteratur. För Hard Rains redaktion faller det sig naturligt att göra ett mycket speciellt val från en imponerande lista Lessing-favoriter.
 
Svenska Akademien gjorde det till slut. Tilldelade Doris Lessing Nobelpriset i litteratur. Vad kan man säga? Om man vill vara snäll: Bättre sent än för sent.

Lessings namn har legat högt på listorna i decennier, men det tycks ha funnits någon slags blockering bland Akademiens ärade ledamöter. Nu är det hur som helst tid för glädje när en favorit hos bokälskare världen över äntligen ”får mer än hälften av de avgivna rösterna”.

För Hard Rains redaktion faller det sig naturligt att göra ett mycket speciellt val från en imponerande lista Lessing-favoriter. Den visionära romancykeln “Canopus in Argos: Archives” (vol. 1–5, 1979–1984) framstår som ett centralt verk i Doris Lessings omfångsrika bibliografi.

Först kommer ”Shikasta”. Denna häpnadsväckande roman ger oss en bild av Jorden, såsom den uppfattas av ”Canopus” - en planet som en gång koloniserade vår värld och införde civilisation. Shikasta var fredligt och blomstrande, men planetens ”harmoni” bryter samman genom någon form av kosmisk katastrof.  Canopus sänder agenter till Shikasta för att försöka lindra planetens plågor. Deras berättelser är en sorgesam läsning. Till sist återupprättas energiflödet mellan Shikasta och Canopus och de barbariska samhällen som kärnvapenkrigen skapat faller.I förordet till ”Planeten Sirius’ experiment” (den tredje delen i Canopus-serien) hoppas författaren att recensenter och läsare kunde se denna serie romaner som ett byggnadsverk ”som ger mig tillfälle att (hoppas jag) berätta en och annan roande historia, att ställa frågor till både mig själv och andra, att utforska idéer och sociologiska möjligheter”.

Vad Lessing verkligen uppnår är en rakbladsvass analys av vår världs utveckling fram emot slutet av 1900-talet och millennieskiftet. Kom ihåg att detta skrevs runt 1980, vilket gör romanen än mer fascinerande att läsa i det tidiga 2000-talet!