Svenska
English

Citatet


"Man kan börja rikta reklamen direkt till ungdomar, och börja sälja sötad alkoläsk för att få unga flickor på kroken, som Bacardi gör. Och man kan börja använda idrotten för att få flaskan att bli förknippad med hälsa och god form, som Carlsberg gör."

Leif Pagrotsky i GP 2007-05-16
om vad som kan hända vid en mer aggressiv marknadsföring än vad Vin & Sprit velat begagna sig av.

Läs och lyssna


Borgerliga besatta av tanken
att förskringra folkets egendom

LO-Tidningen 2006-09-08

Vin & Sprit säljs nästa år
TT 2007-12-11

Ta reda på mer


Vin & Sprit
Officiell webbplats

Arkiv
 
Hard Rain    Nr 34    24 december 2007
Sälja Vin & Sprit? Absolut inte!
Kampen om Vin & Sprit har redan börjat. Hur kan man ens komma på idéen att sälja denna svenska folkets "kronjuvel"?
 
Steg för steg säljs svenska folkets egendomar ut på den globala marknaden. Det är svårt att förstå – och dåligt förankrat i folkdjupen. Statligt ägande av nödvändig infrastruktur för vatten, värme och trafik var tidigare en självklarhet. Så är det inte längre.

Den nya regeringsalliansen går ännu ett steg längre. Nu gäller utförsäljningen välskötta och vinstrika företag som TeliaSonera (Televerket – gubevars!), fastighetsbolaget Vasakronan, Nordea och bolåneinstitutet SBAB. Hur skall de goda utdelningarna från dessa företag kompenseras i framtiden? Med höjda skatter?

Och sen har vi Vin & Sprit! Hur kan man ens komma på idéen att sälja denna svenska folkets ”kronjuvel”? Ungefär lika befängt som att privatisera Kungl. Operan, Nationalmuseum eller Dramatiska teatern.

Vin & Sprit grundades 1917 under namnet Aktiebolaget Spritcentralen, senare AB Vin & Spritcentralen. Huvudsyftet med ett statligt företag var att ta bort det enskilda vinstintresset från alkoholindustrin. Vid skapandet av Vin & Sprit tvångsinlöstes samtliga sprittillverkare och spritimportörer i Sverige.Föregångaren till dagens Vin & Sprit låg på Reimersholme i Stockholm. Här invigdes år 1869 fabriken som lade grunden till vår kvalitetstradition. Reimersholme blev snart en knutpunkt för kryddat brännvin från hela riket. Än idag bär alla våra kryddade snapsar namnet Reimersholms.

  Ett exempel är Hallands Fläder (”Fyllig, blommig och frisk fläderkaraktär med inslag av kanel och en liten sötma”). Att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder som tillverkas efter ett originalrecept från Halland, har med sin fruktiga och friska smak blivit en av favoriterna i brännvinssortimentet.

Kampen om Vin & Sprit har redan börjat, även om oron på finansmarknaden kan ställa till det. Det handlar trots allt om att lägga upp så där en 50 miljarder kronor. Fem törstiga jättar står på kö för att handla: Bacardi, brittiska Diaego, franska Pernod Ricard, amerikanska Fortune Brands och Wallenbergägda EQT. Och alla suktar de förstås efter Absolut, världens näst största vodkamärke.Men hur ska det gå med O.P.Andersson, Hallands Fläder och Bäska Droppar? Och vad vore Julen utan Reimersholms Julsnaps, som i år ”kommer från Carl von Linnés barndomsby Råshult i djupaste Småland. Där odlades en gång fikonen som inspirerat till smaksättningen av årets julsnaps - en klassisk akvavit med varm och fruktig smak av mogna fikon och armagnac”.

Herr utförsäljningsminister Mats Odell!
Ge oss ett Julbudskap som värmer i decembermörkret. Säg bara: Reimersholms är Absolut inte till salu!